Logo Stichting Genealogie Jacobus Lampe (1691) uit Mettingen
www.familie-lampe.nl

Stichting Genealogie Jacobus Lampe (1691) uit Mettingen

04 Maria Lampe in Brazilië

Leo Verstappen

 

 

 

 

 

Leo Verstappen (VII.64.K2), tweede zoon van Mathieu Terstappen en Maria Lampe VII.64 is missionaris in Brazilië en heeft daar een Pastoraal Centrum gebouwd, dat de naam van zijn moeder draagt. Via zijn broer Ton ontving de redactie de volgende gegevens hierover.

 

Leo Terstappen is op 14 mei 1928 te Neer (L.) geboren. Hij is in 1957 tot priester gewijd en nam de naam aan van pater Matthias. Algauw is hij uitge­zonden naar Brazilië en is daar tot 1994 gebleven. Terug­gekeerd in Nederland is hij rector van een bejaardentehuis in Oudewater geworden, alwaar hij in 1997 zijn 40-jarig priester­jubileum vierde. Maar hij had moeite om weer aan Nederland te wennen en toen de bisschop van San Luiz een beroep op hem deed, is hij op 70-jarige leeftijd terug­gegaan naar Brazilië.

 

  • Leo Verstappen in Brazilië

 

 

 

 

 

Hij werd pastoor van 30.000 parochianen in Nazário, dat ligt ten westen van de hoofdstad Brasilia in de provincie Goiás. Daar bouwde hij een parochie­centrum annex bejaardentehuis en kinder­crèche, dat de naam “Maria Lampe” kreeg.

 

Zijn parochi­anen heb­ben die naam bedacht als eerbetoon voor al het werk dat hun pater Matthias voor hun gemeen­schap heeft gedaan. Zijn moeder is afge­beeld naast haar naam op het bord boven de hoofdingang dat ’s avonds automa­tisch wordt verlicht.


Maria Lampe VII.64 is in 1983 op 83 jarige leeftijd overleden en Leo heeft een deel van de  erfenis van zijn moeder in dit gebouw gestoken. Leo is een familielid om trots op te zijn, om op je 78e nog zo actief en enthou­siast in de hitte van Brazilië voor zijn parochi­anen bezig te zijn!

 

In ons archief vinden wij de foto van het huwelijk van Maria Lampe en Mathieu Verstappen, die op 16 juni 1925 trouwden in Roermond. Ze kregen 9 kinderen. Dit bruidspaar zijn de ouders van pater Matthias.

 

 

 

Familie Verstappen - Lampe

Op de foto staan de volgende Lampe’s:


rechts van de bruid haar ouders Joseph Hermann Leonard (Leonard)) Lampe VI.38 en Elisabeth (Elise) Francken;

tweede rij, 2e van links is Maria Krekelberg-Lampe VI.34 (tante van de bruid);

links naast de bruidegom staat Paula Lampe VII.66 (zusje van de bruid);

achter de bruid, de middel­ste van de 3 bruidsmeisjes, is Jeanne Verhoeff-Lampe VII.67 (jongste zusje van de bruid), de enige op deze foto die nog in leven is, nu 89 jaar oud.